15 razloga zašto bi deca trebala da igraju ragbi.

Dignuti decu sa kauča ili kompjutera na ragbi teren donosi raznovrstan razvoj fizičkih, mentalnih i društvenih sposobnosti koje će raditi za njih dok odrastaju i tokom celog života.

Očigledno je da bismo baš mi rekli tako nešto, ali da bismo dokazali da je zaista tako napravili smo listu od 15 razloga i prednosti koje će deca imati ako odrastaju igrajući ragbi.

1. Poboljšava fizičko zdravlje

Počinjemo od najočiglednijeg, ali ragbi omogućava razvoj fizičkih predispozicija i zdravlja kod svih koji ga igraju, a posebno kod dece. Ragbi je specifičan jer ravnomerno razvija snagu, brzinu, izdržljivost, skočnost…


2. Razvija društvene sposobnosti

Razvijanje društvenih sposobnosti je veliki izazov roditeljstva i potrebno je razviti ih u mladosti. Na ragbiju se deca susreću sa ljudima različitih uzrasta, osobina ili društvenih slojeva tako da će im kasnije u životu biti lakše da se uklope u bilo koju sredinu.

3. Moraju nekada da izgube

Poraz gradi karakter, preći će preko toga i shvatiti da nije ništa strašno, a to je odličan trening za dalji život.

4. Moraju nekada i da pobede

Zato što pobeda zbližava, dobar je osećaj i moraju da znaju da će uvek biti nagrađeni za trud.

5. Svi imaju jednake mogućnosti

Za razliku od mnogih drugih sportova u ragbiju svaki igrač dobija priliku da igra podjednako odbranu i napad, da trči sa loptom, dodaje, šutira, hvata…

6. Gradi samopouzdanje i samouverenost

Redovno bavljenje sportom suptilno razvija samouverenost deteta. Dete na terenu sebi postavlja male ciljeve, kao što je usavršavanje određene veštine, a ostvarivanjem tog cilja raste i samopouzdanje.


7. Uči važne životne lekcije

Svi sportovi nas uče lekcijama koje mogu da se prenesu sa terena na realan život. Ragbi se sastoji od lekcija koje izlaze iz okvira uobičajenog timskog duha i ostavljanja srca na terenu. Ostaviti srce na terenu na ragbiju ima potpuno drugu dimenziju.

8. Pozitivni uzori

Vrlo je verovatno da će vaše dete pronaći pozitivne uzore u trenerima, starijim igračima i igračima koji su svetske zvezde. Ragbisti svih nivoa su odgovorni članovi društva.

9. Sticanje prijatelja za ceo život

10. Poboljšanje uspeha u školi

Teško je poverovati da učinak na terenu može da utiče na vaše dete i u učionici, ali utiče. Studije dokazuju da deca koja se bave bar jednim sportom imaju više samopouzdanja u učenju i bolje ocene.

11. Bezbednost – Da, zaista bezbedost!

Ragbisti ne nose oklope i zaštitu, a sport je u kome dolazi do sudara. Zato je bezbednost igrača, a posebno dece, na prvom mestu. Ni jedno dete ne sme da izađe na teren, a da trener nije siguran da može da izvede pravilno obaranje protivnika.

12. Iskusiće neverovatan osećaj pripadnosti timu

13. Poštovaće druge, bez obzira na njihove odluke.

Pre nego što poštovanje autoriteta potpuno isčezne sa ove planete, poslenje mesto na kojem ćemo moći da ga pronađemo je ragbi teren! Kada trener ili sudija donesu odluku koja se deci ne sviđa oni se neće raspravljati i nastaviće da se obraćaju sa poštovanjem. Poštovanje protivnika je takođe veština koja je obavezna na ragbi terenu!

14. Uklanja stres

Vežba i fizičke aktivnosti pomažu proizvodnju endorfina, supstance u mozgu koja deluje kao prirodni ublaživač bola, a takođe unapređuje kvalitet sna što dovodi do umanjenog stresa.

15. Mogao bi negde i da otputuje

Izvor: RUCK

Related Post