Upoznajte Ragbi ligu

Rečnik ragbi lige za početnike

Ragbi Liga / Ragbi 13 rečnik koristimo jer postoje mnogi izrazi I terminologija u ragbiju na engleskom jeziku sa kojima čak ni neki naši igrači nisu u potpunosti upoznati, a koji imaju jako važno značenje za razumevanje igre kod svih igrača I gledaoca Ragbija 13. Mi želimo da vas pre svega upoznamo sa tim terminima a zatim I standardizujemo termine sa istim značenjem na srpskom jeziku kako bi podigli svest I uspostavili ragbi kulturu među igračima I gledaocima Ragbija 13.

Za neke originalne izraze je teško pronaći odgovarajući u srpskom jeziku, za neke niko nikada nije ni pokušao da ih pronađe tako da su se mnogi izrazi na engleskom zadržali i kod naših igrača. Probaćemo da vam najpribližnije dočaramo postojeće termine i predložimo nove izraze I objašnjenja na srpskom. Jedva čekamo da vidimo reakcije igrača na njih.

1. Rugby League – Ragbi liga ili Ragbi 13

Rugby league je zvaničan svetski naziv tako da pravi poznavaoci vole tako da nazivaju ovaj sport i na srpskom jeziku iako je u Srbiji zvanično priznat kao Ragbi 13. Za ragbi ligu govore da je najveća igra od svih – The greatest game of all.

2. Kick off – Šut sa centra

Utakmica počinje šutem sa centra. Lopta se stavlja na postolje na centru igrališta I šutem započinje igra tako da lopta mora da pređe 10 metara od centralne linije, a ekipa koja dođe do lopte započinje svoj set od šest napada. Ukoliko lopta posle šuta ne pređe 10 metara ili izađe direktno u aut dosuđuje se kazna za ekipu koja je primala šut.

3. Set of six – Set

Kada jedna ekipa dođe u posed lopte započinje svoj set od šest napada. Svaki put kada je igrač oboren to je kraj jednog napada, mora da izvede loptu tako što radi takozvani Play-the-Ball i to je početak novog napada. Ukoliko je jedna ekipa oborena šest puta mora da preda loptu protivničkoj ekipi na mestu gde je poslednji put oborena, tako da u šestom napadu obično dolazi do šuta kako bi protivnik započeo svoj set od šest što dalje od naše esej linije. Zapamtili ste – ŠEST

4. Play-the-ball – Izvođenje lopte

Posle svakog obaranja igrač u posedu lopte mora da izvede loptu u stajaćem položaju tako što spusti loptu na zemlju I stopalom je zakotrlja u nazad, posle čega se nastavlja igra tako što jedan od saigrača skuplja loptu sa zemlje. Kod nas se prilično ustalio izraz Plej-d-Bol, tako da češće možemo da čujemo da je neko uradio loš Plej-d-Bol nego da je neko loše izveo loptu.


Play-the-Ball

5. Try – Esej

Osnovni način postizanja poena, glavni cilj I poenta igre. Esej vredi 4 poena I postiže se polaganjem lopte na zemlju tako da postoji pritisak ruke igrača koji postiže esej na loptu u trenutku kada lopta dodiruje zemlju u esej prostoru. Nakon postignutog eseja stičete pravo da postignete dodatna 2 poena šutem na gol – pretvaranjem. Esej je izraz preuzet iz francuskog jezika (Essayer – pokušaj). Nastao je tako što nekada sam esej nije donosio poene, već je samo bio prilika da POKUŠATE da postignete poene šutem na gol. Naš igrač Robi koji je ponikao u klubu iz Kruševca za esej je govorio Skor, a kako se klub u Kruševcu ugasio i Robi navikao na beogradsku reč taj izraz je otišao u zaborav.


Voja Dedić postiže esej

6. Goal line/Try line – Esej linija
Puna bela linija koja se prostire po celoj širini terena i prolazi direktno kroz stative gola na oba kraja terena. Označava početak esej prostora i deo je esej prostora. Esej linija ima tu čudnu moć da igrača sa loptom potpuno raspameti. Čim je ugleda zaboravlja na svet oko sebe, ali ga obično odbrana brzo vraća u stanje realnosti.

7. Dead ball line – Linija mrtve lopte
Sastoji se zapravo od tri linije. Aut linije u esej prostoru I poslednja linija paralelna sa esej linijom čine liniju mrtve lopte, ona označava kraj esej prostora I nije deo esej prostora. Kada lopta na bilo koji način napusti teren kroz liniju mrtve lopte, smatra se da je ona van igre – mrtva lopta.

8. In-goal – Esej prostor

Na oba kraja terena iza esej linija nalazi se esej prostor. Kao što samo ime kaže esej prostor je jedini prostor na terenu u kome je moguće postići esej. Početak esej prostora označava esej linija, koja je deo esej prostora, a kraj esej prostora označava linija mrtve lopte, koja nije deo esej prostora. Esej prostor je širok koliko i polje za igru, a može biti dugačak 6-11 metara.

9. Dead ball – Mrtva lopta

Kada lopta napusti teren kroz liniju mrtve lopte ona postaje mrtva ili van igre. Kada je izbaci igrač koji napada esej prostor šutem ili bude iznesen zajedno sa loptom ekipa koja se branila dobija novi set koji započinje opcionim šutem koji nazivamo tap na 20 metara. Kada igrač koji brani svoj esej prostor izbaci loptu kroz liniju mrtve lopte njegova ekipa mora da izvede drop šut (dropku) sa svoje esej linije.

10. Goal – Gol

Postiže se probacivanjem lopte između dve stative, a iznad prečke gola u obliku velikog latiničnog slova H. Gol možemo postići iz prekida – šutem iz kazne ili posle postignutog eseja što vredi 2 poena, dok iz igre gol možemo postići dropkom koja vredi 1 poen.


Voja Dedić šutira na gol posle postignutog eseja

11. Conversion – Pretvaranje

Pretvaranje nazivamo šut na gol posle postignutog eseja I vredi 2 poena. Šut se izvodi sa postolja, a šuter povlači loptu onoliko koliko mu odgovara paralelno sa aut linijom od mesta na kojem je lopta spuštena prilikom postizanja eseja. Dakle, prednost je postići esej što bliže stativama, odnosno sredini, kako bi olakšali šuteru da postigne dodatna 2 poena. Izraz pretvaranje je nastao tako što ste nekada postizanjem eseja dobijali priliku da esej (essayer – pokušaj) šutem na gol pokušate da PRETVORITE u poene. Ponekad se koristi I izraz konverzija.

12. Penalty goal – Gol iz kazne

Kada jedna ekipa napravi prekršaj u igri koji je dovoljan da sudija dosudi kaznu, ekipa u čiju je korist kazna dosuđena može da šutira na gol za 2 poena, sa mesta koje je sudija obeležio.

13. Drop goal/Field goal – Drop gol

Postiže se u toku igre tako što igrač ispušta loptu iz ruke I šutira je ka golu neposredno nakon što lopta udari u zemlju. Ovaj šut popularno nazivamo dropka I često u neizvesnim utakmicama donosi pobedu u poslednjem trenutku.

14. Penalty – Kazna

Dosuđuje se kada je igrač oboren nepropisno – najčešće zbog visokog obaranja, kao i zbog nepravilnosti u raku,  u slučaju ofsajda, prigovora sudiji ili bilo kakve nediscipline. Posle dosuđene kazne, sa mesta koje je sudija obeležio kao mesto prekršaja možete da šutirate na gol za 2 poena ili da osvojite teren direktim šutem u aut odakle imate novi set napada.

15. Drop kick – Drop šut/Dropka

Kada igrač ispusti loptu iz ruke I šutne je neposredno nakon što dotakne zemlju. Događa se u slučaju šuta na gol iz igre ili dropke sa esej linije.

16. Forty/Twenty – 40/20 – Četrdeset/Dvadeset

Kada igrač šutne loptu sa svoje polovine unutar linije od 40 metara I lopta pogodi teren unutar protivnikovih 20 metara I odskoči u aut ekipa igrača koji je šutirao dobija novi set napada ubacivanjem lopte u skram. 40/20 se uvek smatra fantastičnim potezom zato što iz relativno loše pozicije na terenu dobijamo priliku da sa novih 6 napada napadnemo protivnike iz odlične pozicije, a nije ni malo lako izvesti takav šut.

17. Markers – Markeri

Posle svakog obaranja najviše 2 igrača koja su učestvovala u obaranju ostaju ispred igrača koji izvodi loptu, tako što prvi marker praktično stoji licem u lice sa igračem koji izvodi loptu, dok drugi marker gleda u teme prvog. Oko Play-the-ball-a postoji zamišljeni kvadrat koji markeri ne smeju da napuste dok se ne izvede lopta.

18. Ruck area – Rak

Prostor oko Play-the-ball-a, odnosno između igrača koji izvodi loptu I markera. Veoma važan pojam na koji naši igrači još uvek nisu navikli, slabo se upotrebljava kod nas, a od velikog je značaja za taktičku postavku igre.

Veliki broj kazni dosuđuje se u raku. Odbrambenom igraču nije dozvoljeno da ometa izvođenje lopte inače će protiv njega biti dosuđena kazna, a ako igrač u napadu ne izvede loptu kako treba protivnička ekipa dobija kaznu u svoju korist. Zbog velike gužve u raku sudijama je teško da procene da li je pogrešio igrač u posedu lopte ili ga je ometao jedan od markera tako da je u najboljim ligama uveden drugi sudija kome je zadatak da neprestano motri na rak.

,,Haos koji nastaje u prostoru oko raka uništava ragbi ligu i sudije moraju da budu čvršće kako bi sprečili igrače da pokušavaju da izmuzu kazne.” Trener Leeds Rhinos-a Brajan McDermont

19. Markers not square – Loše postavljeni markeri

Kada markeri napuste zamišljeni kvadrat pre izvođenja lopte I učestvuju u obaranju dosuđuje se kazna. Internacinalne sudije tada kažu – Markers not square

20. Forward pass – Pas u napred
Ako igrač baci loptu u napred tako da se u trenutku kada izlazi iz njegovih ruku približi i jedan milimetar protivničkoj esej liniji sudija bi trebalo da dosudi pas u napred i skram za protivničku ekipu.

21. Knock on – Ispala lopta

Kada igrač izgubi kontrolu nad loptom prilikom nošenja ili u trenutku hvatanja, a ona pri tome ode u napred naši igači će reći Ispala lopta ili samo Ispala, a često se koristi i izraz
Nok-On.

22. Scrum – Skram

Kada igrač na bilo koji način odigra loptom u napred ili lopta izađe u aut dosuđuje se Skram. Pošto je jako teško objasniti rečima iskoristićemo po malo izgubljeni izraz Skup I priložiti fotografiju jednog Skrama. Igrač ekipe u napadu ubacuje loptu između nogu svojih igrača u Skramu, ona mora da prođe kroz “tunel” pre nego što je pokupi sa druge strane i nastavi igru.


Skram

23. Advantage line – Linija prednosti

U liniji sa mestom na kome oboreni igrač izvodi loptu zamišljamo liniju prednosti. Ukoliko u sledećem napadu pređemo tu zamišljenu liniju znači da smo ostvarili prednost za svoju ekipu u tom napadu

24. Offload – Ofloud

Još jedan izraz koji se ustalio kod naših igrača I verovatno je najbolje da ni ne pokušavamo da ga prevedemo, bukvalan prevod bi bio – otarasiti se. Kada se igrač sa loptom nakon ulaska u kontakt sa odbranom “otarasi” lopte kažemo da je uradio Ofloud.

25. Fend/Hand-Off – Tampon

Ako se ofloudom otarasimo lopte, tamponom se otarasimo odbrambenog igrača. Kada igrač sa loptom odgurne protivničkog igrača otvorenom šakom kažemo da je uradio tampon.

26. Grubber kick – Graber/Valjak

Nazivamo šut kada se lopta kotrlja po zemlji i tada nepravilno odskače i često nepredvidivo menja pravac što otežava protivničkom igraču da uhvati loptu, a da mu ne ispadne. Predlažemo novi izraz – Valjak i jedva čekamo da vidimo reakciju igrača.

27. Drop out/Goal line dropout – Dropka sa esej linije

Dosuđuje se kada odbrambeni igrač spusti loptu na zemlju u svom esej prostoru, kada je oboren sa loptom u svom esej prostoru ili kada na bilo koji način pošalje loptu van linije mrtve lopte. U tom slučaju odbrambena ekipa vraća loptu u igru drop šutom između stativa sa esej linije, tako da lopta mora da pređe 10 metara.

28. Pozicije u timu

Igrači ne biraju svoj broj na dresu, već se broj određuje pozicijom u timu:

1. Fullback – Arijer
2. Winger – Krilo
3. Center – Centar
4. Center – Centar
5. Winger – Krilo
6. 5/8(five-eight) ili stand off – Otvarač
7. Halfback ili Scrum half – Demi ili Otvarač
8. Prop – Stub
9. Hooker/Dummy half – Taloner
10. Prop- Stub
11. Second row – Druga linija
12. Second row – Druga linija
13. Lock Forward – Čep

BONUS: Haka – Haka je tradicionalni Maorski ratni ples. Iako je povezivan sa ragbijem, Haka se tradicionalno izvodi pre svake utakmice nacionalne selekcije Novog Zelanda u bilo kom sportu, a karakteristična je za ragbi jer je ragbisti verovatno izvode sa najviše strasti i energije čime pozitivno utiču na svoje samopouzdanje, a protivniku ulivaju strah.

BONUS 2 – BIG HIT: Slika govori više od hiljadu reči:

Related Post